Президентът на САЩ Джо Байдън подписа безвъзмездна помощ от 80

...
 Президентът на САЩ Джо Байдън подписа безвъзмездна помощ от 80
Коментари Харесай

Вашингтон тихомълком въоръжава Тайпе до зъби

 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа безплатна помощ от 80 милиона $ за Тайван за закупуване на американско военно съоръжение. От своя страна Китай съобщи, че „ осъжда и се опълчва “ на решението на Съединени американски щати.

Пекин съобщи, че Вашингтон няма право да се меси в казуса

Първоначално тази сума не наподобява грандиозна, та тя е по-малко от цената на един съвременен изтребител. Тайван към този момент има поръчано американско военно съоръжение на стойност над 14 милиарда $. На фона на тези милиарди имат ли значение мижавите милиони?

Яростта, с която Пекин посреща всяка помощ от Вашингтон за Тайпе, не е изненадваща. И този път не е друго.

$80 милиона не са заем. Те идват от американските данъкоплатци. За първи път от повече от 40 години Америка употребява личните си пари, с цел да изпраща оръжия на място, което публично не признава. Това се случва по стратегия, наречена задгранично военно финансиране (FMF).

След нахлуването на Русия в Украйна предходната година задграничното военно финансиране беше употребявано за изпращане на към 4 милиарда $ военна помощ на Киев.

Съединени американски щати и Канада провеждали обучение в Тайванския проток

По тази линия Съединени американски щати са изпращали милиарди в Афганистан, Ирак, Израел, Египет и така нататък Но до момента е даван единствено на страни или организации, приети от Организация на обединените нации. Тайван не е.

След като Съединени американски щати смениха дипломатическото си признание от Тайван на Китай през 1979 година, те продължиха да продават оръжия на острова според изискванията на Закона за връзките с Тайван. Ключът беше да се продадат задоволително оръжия, с цел да може Тайван да се отбрани от възможна китайска офанзива, само че не толкоз доста, че да дестабилизират връзките сред Вашингтон и Пекин. В продължение на десетилетия Съединени американски щати разчитат на тази по този начин наречена стратегическа неизясненост, с цел да вършат бизнес с Китай, като в същото време остават най-верният съдружник на Тайван.

Но през последното десетилетие военният баланс през Тайванския проток се наклони трагично в интерес на Китай. Старата формула към този момент не работи. Вашингтон упорства, че политиката му не се е трансформирала, само че в решаващи връзки се е трансформирала. Държавният департамент на Съединени американски щати побърза да отхвърли, че FMF допуска признание на Тайван.

Но в Тайпе е явно, че Америка предефинира връзките си с острова, изключително поради спешността, с която Вашингтон упорства Тайван да се въоръжи още веднъж.

Техеран твърди, че Вашингтон има „ военно присъединяване “ в спора

„ Съединени американски щати акцентират обезверената нужда да подобрят нашия боен потенциал. Те изпращат обръщение за стратегическа изясненост до Пекин, че сме дружно “, сподели Уанг Тинг-ю, народен представител от ръководещата партия с тесни връзки с президента на Тайван Цай Инг- уен и на ръководителите на Конгреса на Съединени американски щати, съобщи Би Би Си.

Той уточни, че 80 милиона $ са върхът на това, което може да бъде доста огромен айсберг, и отбелязва, че през юли президентът Байдън е употребявал дискреционни пълномощия, с цел да утвърди продажбата на военни технологии и съоръжение на стойност 500 милиона $ на Тайван.

Уанг сподели, че Тайван се готви да изпрати два батальона сухопътни войски в Съединени американски щати за образование , което се случва за първи път от 70-те години на предишния век. Тук обаче ключът са парите. По думите на Уанг може да похарчат до 10 милиарда $ през идващите пет години.

Снимка: iStock

Но войната в Газа безспорно ще понижи доставките на американски оръжия за Тайпе, както и войната в Украйна. Президентът Байдън търси военна помощ за Украйна и Израел, което включва повече пари и за Тайван.

Оценката на дългогодишните наблюдаващи е безапелационна: островът е извънредно неопитен за китайска офанзива.

Списъкът с проблеми е дълъг. Армията на Тайван разполага със стотици остарели бойни танкове, само че прекомерно малко съвременни, леки ракетни системи. Нейната армейска командна конструкция, тактичност и теория не са обновени от половин век. Много елементи на фронтовата линия разполагат единствено с 60% от живата мощ, която би трябвало да имат.

Контраразузнавателните интервенции на Тайван в Китай не съществуват, а системата за военна работа е нарушена.

Пекин посъветва Отава да се въздържа от неуместно държание, с цел да се избегне усложняване на обстановката

През 2013 година Тайван понижи военната работа от една година на единствено четири месеца, преди да я възвърне назад на 12 месеца, ход, който влиза в действие през идната година. Но има и по-големи провокации. На смешка се назовава „ летен лагер “ от младите мъже, които минават през казармата.

„ Нямаше постоянно образование “, споделя неотдавна приключил. „ Ходихме на стрелбище един път на всеки две седмици и използвахме остарели оръжия от 70-те години на предишния век. Стреляхме по цели. Но нямаше уместно образование по какъв начин да се прицелим, тъй че всички пропускаха. В края има фитнес тест, само че не сме се подготвили за него “, добави приключилият.

По думите му висшите офицери гледали на младите с неуважение и нулев интерес да ги образоват, частично тъй като те ще бъдат там за малко време.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР